2014-03-20 19:13:40• hírek • Kocsis Zoltán

Kevesebb mint 100.000 turista tavaly Szatmár megyében

Maria Grapini
Maria Grapini

Rendhagyó gazdasági fórumnak adott otthont március 20-án, csütörtökön Szatmárnémetiben a Sváb Ház: helyi vállalkozók találkozhattak önkormányzati vezetőkkel, politikusokkal, a kormány képviselőivel. Jelen volt többek között Anca Laura Ionescu, a gazdasági minisztérium államtitkára, Kereskényi Gábor és Erdei István parlamenti képviselők vagy éppen Maria Grapini korábbi turisztikáért és a kis- és közepes vállalkozásokért felelős miniszter.

Eugeniu Avram prefektus az esemény házigazdájaként kijelentette, noha ez az első ilyen jellegű találkozó a megye gazdasági és politikai-adminisztrációs vezetői között, az ő személyes célja az, hogy a következőkben ezt évente megismételjék.

A fórumon felszólaló Adrian Stef a megyei tanács elnökeként elismerte, a beruházók idevonzásának egyik akadálya a hiányos infrastruktúra. Elmondta ugyanakkor, hogy a megyei tanács éppen egy olyan információs anyagot készít, melyben fel lesznek tüntetve a megye valamennyi településének azon területei, amelyek beruházókra várnak.

Grapini minisztersége egyik legfontosabb megvalósításának azt tartja, hogy sikerült elérnie: a bankok immár nem zárolhatják a cég számláit anélkül, hogy előzetesen értesítenék az érintettet. Szatmár megyével kapcsolatban egy-két érdekes statisztikai adatot is ismertetett. Ezek szerint országos viszonylatban Szatmár a 29. legvonzóbb a befektetők számára, míg a tavaly közel 90.000 turista kereste fel megyénket.

Az egykori miniszterasszony szerint a lunaforrási sítelep a közeljövőben meg fogja kapni a szükséges öt millió lejes támogatást a kormánytól, amivel végre be lehet fejezni a beruházást. Azon véleményének is hangot adott, hogy Szatmár megye az ódon váraival, kastélyaival is sok turistát tudna ide vonzani - nem csak a termálvizes strandjaival. Csakhogy, tegyük hozzá, közülük vajmi kevés van olyan állapotban, hogy az bárkit is érdekelhetne. Grapini szót ejtett a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérről is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: annak helyzete nem igazán tudja szolgálni a turizmus ügyét...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: